© 2018 B.BLOOM | Den Haag, Eindhoven & Gent | Onze voorwaarden

August 14, 2019

Please reload

Recent Posts

PLUK is online

August 14, 2019

1/10
Please reload

Featured Posts

"Sommige organisaties hebben een heel sterke community, maar weten niet waar te beginnen"

September 23, 2018

 

 

 

 

Even voorstellen: Renée van Holsteijn, dé community expert van B.Bloom

 

Wie ben je en wat doe je?

 

"Ik ben Renée, geboren in Kwintsheul maar inmiddels zie ik groen-geel van onze Hofstad. Sinds 2017 ben ik als zelfstandig content & community manager, wat betekent dat ik organisaties help met waardevolle content en met het opzetten en activeren van hun (interne of externe) community. Als ik niet aan het werk ben, staat mijn muziek nog harder dan wanneer ik wel werk, of ik lees juist een boek. Ook kickboks ik, wandel ik veel en luister ik dan graag podcasts. Verder heb ik een grote liefde voor Bali vanwege de rust, het weer, het kickboksen, de zee, de lieve mensen en het lekkere eten, en daarom vertekken mijn laptop, werk en ik daar een aantal maanden per jaar naartoe. Helaas zijn daar nauwelijks concertjes of festivals, wat ervoor zorgt dat ik altijd weer terug kom naar Nederland."

 

Wat drijft jou als ondernemer?

 

"Sommige organisaties hebben zó'n goed verhaal, of zó'n sterke potentiële interne of externe community, maar weten zelf niet waar te beginnen. Ik sta op dat soort momenten te trappelen om te helpen, zodat het beste naar boven wordt gebracht. Kortom: ik hoop op content- en communitygebied dingen mogelijk te maken die eerst nog als onmogelijk werden beschouwd." 

 

Jouw focus en passie zijn onder meer het helpen neerzetten van online communities. Hoe is die passie ontstaan en waar haal je je inspiratie vandaan?

 

"Een tijd terug ben ik gaan nadenken waarom ik dat graag doe. Wat bleek: mensen met gemene delers samenbrengen en informatie overbrengen is iets wat ik al veel langer doe. Van popquizzen organiseren, tot wijnklasjes geven en mijn grote blog over Den Haag bijhouden. Tel daarbij op dat ik schrijven zó leuk vond dat ik dat al kon voordat ik het zou moeten leren in groep 3, en je begrijpt mijn keuze misschien wel :-)

Dat het inmiddels, gefocust op online, mijn werk is, maakt niet zoveel verschil: met een sociale insteek, creativiteit en nieuwsgierigheid kun je veel mooie dingen op het web voor elkaar krijgen." 

 

Een ander talent van jou is het aanbrengen van structuur. Klopt dat? En hoe belangrijk is structuur voor jou en voor je opdrachten?

 

"Grappig dat je dat zegt. Van nature ben ik namelijk een enorme chaoot. Gelukkig weet ik dat van mijzelf en leer ik manieren om rust in de tent te brengen. Zo is mijn huis vrij leeg, wit en georganiseerd; als daar de boel net zo'n wirwar is als het in mijn hoofd is, zou ik horendol worden, haha. Structuur in mijn werk is als freelancer nog veel belangrijker geworden. Onlangs heb ik een structuurworkshop gevolgd en dat heeft enorm geholpen. Zo houd ik mijn eigen planning en acties nu dagelijks trouw bij in Todoist en werk ik met opdrachtgevers graag overzichtelijk samen in Trello. Hiermee heb ik geen overvolle inbox en losse post-its, maar heeft elke taak en communicatie daaromheen een duidelijke plek."

 

Daarnaast ben je goed in het nemen van afstand tot dagelijkse dingen. Wat brengt die afstand jou? En wat geef jij als advies mee aan andere zelfstandig ondernemers?

 

"Die afstand is heel belangrijk voor mij. Als freelancer in de online wereld kun je makkelijk dagen en avonden lang achter je laptop zitten. En dat is juist niet wat me gelukkig maakt, dus ik plan soms echt even offline momenten in om een boek te lezen of te sporten. Ook zorg ik dat ik elke dag 10.000 stappen zet en dus minstens een half uur wandel zonder op mijn telefoon te kijken."

 

En vertel over Bali. Waarom ga je daarheen en hoe zorg je dat de letterlijke afstand geen probleem wordt voor je werk?

 

"Soms zit ik inderdaad een paar maanden op Bali. Ook daar is het hard werken, kan ik je vertellen. Maar eenmaal de laptop dicht ervaar ik nul stress en ben ik enorm dankbaar voor de mooie omgeving waar ik dan ben. Offline momenten houden me gelukkig, ontspannen en creatief, wat uiteindelijk weer nodig is voor mijn online werk. In Bali is online communicatie met je opdrachtgevers enorm belangrijk! Het is de enige manier waarop je contact hebt en je hen vertrouwen kunt geven dat je niet zomaar 'vakantie viert', maar écht werkt. Dus stuur regelmatig pro-actief updates en zoek een plek waar je vijf dagen per week goed kunt werken.

In Nederland word ik nog wel eens overspoeld door de non-stop contactmomenten met mijn netwerk en opdrachtgevers. Ik ben nog steeds zoekende en lerende in een goede balans tussen níet altijd online zijn, maar wel vaak genoeg om de ander te antwoorden. Al probeer ik dat kort, bondig en efficient te houden, zodat je niet elke dag letterlijk een uur mailt plús een uur Whatsappt. Zonde van je tijd, zonde van je focus."

 

Wat is het allerbelangrijkst is bij het neerzetten en onderhouden van een online community? 

 

Het állerbelangrijkste is: een sterke gemene deler. Daarnaast staan er heel veel zaken op de tweede plek ;-) Denk aan: goed community management, het belang van de leden boven je eigen belang zetten, energie stoppen in plekken waar potentiële energie zit. En zo kan ik wel een uurtje doorgaan. 

 

Meer weten over het werk van Renée? Kijk op haar website

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags